Prachtige bloemen voor de kleigrond

Siem de Vlas van Linum tuinvormgeving en advies is een tuinontwerper met een groot oog voor de natuur en al wat erin leeft. Met verstand van kleigrond en de bloemen die het daarop goed doen. Maar klei, wat wil daar nou goed op groeien, behalve onkruid dan?

 

Er is hoop

Gelukkig zijn er planten die goed op kleigrond gedijen, vertelt Siem. Maar voor hij met mogelijkheden op de proppen komt, wil hij eerst wat over de bodemstructuur kwijt.

 

Niet alleen maar voor de knikkers

Wat gebeurt is dit. Voor het aan de beplanting toe is wordt kleigrond vaak (deels) afgegraven en voorzien van nieuwe, luchtige teelaarde, de zogenaamde ‘wâldgrûn’. Alles beter dan die zware klei, die alleen geschikt is om knikkers van te maken, zo men vroeger placht te zeggen. De tijd van de kleiknikkers ligt ver achter ons. De klei is nog net zo zwaar.

Zonnige bloem voor op de kleigrond: Rudbeckia fulgida (Zonnehoed)
Rudbeckia fulgida (Zonnehoed)

 

Klei worstelt zich altijd naar boven

Maar, gebruik je aangebrachte tuingrond, na enkele jaren komt de klei toch weer naar boven. Dit is een gevolg van bodemleven en weersomstandigheden (bijvoorbeeld vorst). De planten die het tot dan goed deden, krijgen het daardoor steeds zwaarder.

 

Daar komt nog eens bij dat de losse, zanderige structuur van de woudgrond bij regen als een soort spons werkt en bij droogte snel uitdroogt.

Persicaria (Duizendknoop), bloem voor op de kleigrond
Persicaria (Duizendknoop)

 

Kies de juiste planten

Ik adviseer daarom altijd om van tevoren te bedenken welke plantensoorten geschikt zijn voor kleigrond. Verder raad ik aan de bewerkbaarheid van de grond te stimuleren met compost. Dit kan bijvoorbeeld door na de winter afgestorven planten te versnipperen en tussen de planten te strooien. Een heel natuurlijk proces. Het rijke bodemleven zal zich erover ontfermen en de organische resten omzetten in voedsel voor de planten. Zie het maar als een goed huwelijk.

 

En composteer

Geef de natuur wel de tijd om te composteren. Hark niet alles te schoon aan, want dan verstoor je het bodemleven weer. Vind je dat rommelig, bedenk dan dat gezonde planten de neiging hebben uit te dijen en de bodem te bedekken. Zodat je volop van je kleiplanten kunt genieten.

 

Dankbare klei, heeft ook zijn voordelen

De fijne gronddeeltjes in combinatie met de gecomposteerde grond omarmen regenwater en houden het langer vast dan andere grondsoorten. Zo hoef je bij droogte minder water te geven.

De herfstaster doet het goed op kleigrond
Herfstaster

Heer en meester

Hieronder vind je plantensoorten die zich op de kleigrond heer en meester voelen. Gelukkig zijn er vele die ook op bijen en vlinders grote aantrekkingskracht uitoefenen. Het geeft je tuin een extra dimensie. Achter die planten staat een #.

 

Wil je voor jouw kleituin ook een goed huwelijk sluiten met de beplanting, maar kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier. Of neem direct contact op met Siem. Hij is k(l)eigoed in beplantingsplannen.

 

Overzicht planten die het op kleigrond goed doen

 

–          Aconitum (monnikskap, blaumûtske)#

–          Persicaria amplexicaulis (duizendknoop, readskonk)#

–          Alchemilla mollis (vrouwenmantel, grutte liuweprint)

–          Pulmonaria saccharata (longkruid, longkrûd)#

–          Kirengeshoma palmata (Jap. wasbloem, Jap. wasblom)

–          Lamium orvala (dovenetel, dôvenettel)#

–          Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ (Jap. anemoon, japanske anemoan)

–          Aruncus dioicus (geitenbaard, geiteburd)#

–          Eupatorium maculatum (koninginnekruid, keninginnekrûd)#

–          Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-niet, Kaukasysk ferjit-my-net)

–          Astrantia major (Zeeuws knoopje, Siuwsk knoopke)#

–          Rudbeckia fulgida (zonnehoed,sinnehuodsje)

–          Aster soorten (herfstaster, hjerstaster)