Japanse roos: winterbloeier met een zomers tintje

Een winterbloeiende heester met een zomers, ietwat tropisch tintje. Die omschrijving past perfect bij de Camellia japonica; op zijn Nederlands de Japanse roos of Camelia. Je moet hem wel een beetje pamperen, maar pak je dat goed aan, dan laat de Japanse roos zich van zijn mooiste kant zien en ontpopt hij zich als een zomerse winterbloeier.

 

Familie van de theeplant

 

Er zijn diverse soorten Camellia’s, leden van de familie Tehaceae. Een wijd verbreide is de Camellia sinensis, beter bekend als de theeplant. Van zijn gedroogde bladeren drinken we massaal thee. Een andere soort, de Camellia oleifera is geliefd om zijn olie die uit de zaden wordt geperst. Die olie, overigens peperduur, vindt zijn weg naar cosmeticaproducten of de Oosterse keuken.

 

camellia japonica - japanse roos

 

De meeste nazaten van de Tehaceae echter, worden bewonderd om hun schoonheid. Zo is de Camellia japonica een erg populaire soort. Niet verwonderlijk, want zijn bloemenpracht kleurt de struik met een zomers tintje.

 

Qua grond een zuurpruim

 

De Camellia is aan komen waaien uit het Verre Oosten. Zijn oorsprong als bosheester verklaart zijn voorkeur voor een licht zure, humusrijke grond. De bloemen lijken op rozen en ogen teer. Ze bevorderen je neiging om de struik te verwennen en lekker beschut tegen een muur op het zuiden te planten. Niet doen. Om open te gaan moeten de knoppen namelijk koel blijven. Van vroege ochtendzon houden de knoppen ook al niet. Na een  koude nacht/nachtvorst warmen ze daarin te snel op en kunnen ze daardoor afvallen. Een half beschaduwde plek in je tuin geeft de meeste kans op een succesvolle groei en bloei.

 

De hele winter Japanse roos

 

De meeste soorten bloeien van februari tot mei. Je geeft ze extra cachet door ze te combineren met vroegbloeiers als de Helleborus niger (kerstroos) of de Pulmonaria (longkruid), of gewoon met sneeuwklokjes. De familie bevat ook soorten die bloeien van oktober tot december (bijvoorbeeld de Camellia ‘Ashton’s Ballet’) of van november tot januari (bijvoorbeeld de Camellia ‘Sugar’).

Kenmerken Camellia plus tips verzorging:

  • Blad:
    Groenblijvende heester of kleine boom met lange, glanzende donkergroene bladeren.
  • Bloei:
    De meeste soorten bloeien enkel- of dubbelbloemig van februari tot mei met bloemen die variëren van wit tot paars of rood, soms wel tot 12 cm in doorsnee.
  • Hoogte:
    Langzame groeier (15-20 cm per jaar) tot ± 2/3 m hoogte.
  • Snoei:
    Na de bloei, in het voorjaar in model knippen. Verwijder scheuten alleen om de struik te verjongen. Eventuele stakerige scheuten binnen de struik, sports, (komen voor in sommige varianten en geven bloemen met een afwijkende bloemkleur of -vorm) verwijder je zo laag mogelijk aan de basis.
  • Standplaats en bodem:
    halfschaduw in humusrijke en goed waterdoorlatende grond. De grond moet goed vocht kunnen vasthouden, maar bij een stagnerende waterafvoer is de kans op een schimmelziekte reëel en legt de Camellia het loodje. Goed sproeien met regenwater (aan kalk heeft de struik een hekel) draagt bij aan zijn gezondheid. De Camellia is een zuurminnende struik. Enkele roestige spijkers in de grond dragen bij aan een hogere zuurgraad. Strooi halverwege de zomer een kaliumrijke meststof uit en bevochtig daarna de grond. Zet de Camellia niet tegen een muur op het zuiden of op een plek die de vroege ochtendzon vangt. Hou er rekening mee dat je Japanse roos oppervlakkig wortelt. Vlak onder de struik schoffelen neemt hij je niet in dank af.
  • Winterhard:
    De meeste cultivars zijn voldoende winterhard. Bij aanhoudende koude wind en/of vorst kan de struik vorstschade oplopen. Afdekken met een ademend materiaal is dan verstandig.
  • Beste planttijd:
    In pot het hele jaar door, met kluit in het voor- of najaar.
  • Kuipplant:
    Camellia’s zijn ook geschikt als kuipplant. Haal ze in het najaar wel binnen en laat ze overwinteren bij minimaal 4-7 graden. In de herfst matig water geven, ’s winters 1 keer per maand een beetje. In de lente de watertoevoer weer geleidelijk opvoeren.

 

Met de Japanse roos haal je de zomer naar je tuin nog voor de lente begint. Met een beetje geluk is het beste plekje voor dit juweeltje een plek waarop je vanuit huis zicht hebt. Het is per slot nog geen zomer.

 

Snoei-informatie vind je in dit filmpje.