Tuinmansverdriet op een toastje

Zevenblad

Bij het horen van de naam alleen al gaan zijn nekharen overeind staan. Want alles wat de tuinman in zijn tuin niet wil is zevenblad. De woekeraar waar je maar niet vanaf komt. Niet voor niets draagt zevenblad, met de welluidende Latijnse benaming Aegopodium podagraria, de bijnaam tuinmansverdriet of hanenpoot.

 

zevenblad - tuinmansverdriet

 

Waar wij voor alle kwalen tegenwoordig naar de potjes van apotheek en drogist grijpen, gebruikte men in de volksgeneeskunde -daar waar het volk voor dokter speelde- het schermbloemige zevenblad bij de behandeling tegen jicht en reuma. Op de pijnlijke gewrichten had een bedje van gekneusde bladeren van de plant een heilzame werking. Het zal alles te maken hebben gehad met zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zevenblad bevat namelijk vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur.

 

Een hele andere kijk op onkruid

Zevenblad is ook nog eetbaar. De bladeren kook je als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie. “Kijk er eens anders naar”, zegt ook blogger Cathelijne en ze fabriceerde zevenbladpesto. Een recept uit nood geboren, want ook zij raakte het maar niet kwijt in haar tuin.

 

Haar recept:

2  handen vol jong zevenblad (ongeveer 25 gram)
1 teentje knoflook (fijngehakt)
50 g walnoten
70 g Pecorino en Parmigiano (geraspt)
olijfolie
peper en zout

 

Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in de keukenmachine en laat deze kort draaien totdat alles goed gemengd, maar nog wel in stukjes, is. Voeg al draaiend de olie in een straaltje toe. Niet te lang doordraaien, want dan wordt het te papperig. Voeg zoveel olijfolie toe totdat de pesto een mooie smeuïge structuur heeft.

 

Lekker voor door de pasta, tomatensoep of op een boterham. Ze wenst ons smakelijk eten.

 

Toch liever bestrijden?

Voor wie zich niet verlekkert op het vooruitzicht van zevenblad op zijn of haar bord, zit er niks anders op dan het bestrijden van de woekeraar. Je doorzettingsvermogen wordt daarbij danig op de proef gesteld. Lees de tips hieronder en je snapt waarom.

  • De nagelschaarmethode
    Spaar de wortelknoppen, waar ze afbreken wortelen ze opnieuw. Knip daarom de steeltjes met een nagelschaartje nét boven de grond af.
  • Breng een mulchlaag aan in de borders. De aarde wordt daardoor losser en het zevenblad vork je er makkelijker uit.
  • Plant sterke  bodembedekkers die de concurrentie met he zevenblad aankunnen. Goede kandidaten zijn bijvoorbeeld: maagdenpalm (Vinca), hondsdraf en hoge salomonszegel (Polygonatum hybridium).
  • Tuinmansverdriet gedijt op zure grond. Maak het hem moeilijk en neutraliseer de grond met kalk. Om dicht bij de natuur te blijven kun je daarvoor een aftreksel van verkruimelde eierschalen gebruiken. Laat deze 14 dagen in water liggen.

 

Tuinmansverdriet

Zevenblad. Bij het horen van de naam alleen al, loopt het water hem in de mond. Want alles wat hij op zijn bord wil is zevenblad. Ja, zo had ik dit artikel ook kunnen beginnen.