Viburnum x burkwoodii ‘Mohawk’ verovert je hart

‘Mohawk siert je tuin in vroege voorjaar

Getooid met tomahawks en hanenkamkapsels trokken ze ten strijde om hun belagers van zich af te slaan. De Mohawk, het Indiaanse volk uit Noord-Amerika. De strijdbijlen zijn begraven, de Mohawk in aantal flink uitgedund. Maar wat nog steeds tot de verbeelding spreekt is hun hanenkamkapsel. Eeuwigdurende bron van creatieve oprispingen voor kappers en klanten. Tot zover snap ik het, maar de link met de Viburnum x burkwoodii ‘Mohawk’ ontgaat me.

 

afbeelding bij viburnum burkwoodii mohawk

Onze burkwoodii ‘Mohawk’ is een kind van de familie Viburnum en nog een stapje verder van het geslacht Caprifoliaceae. Wij houden het maar op Gelderse Roos of Sneeuwbal, de Nederlandse benaming. De ‘Mohawk’ is een mooie voorjaarsbloeier. Rond april/mei tooit de heester zich met wit-roze bloemen. Door zijn bescheiden maat komt de ‘Mohawk’, als een wat luxere heester, goed tot zijn recht in beschutte (stads)tuinen. De soort wordt overigens ook wel toegepast in openbaar groen.

 

De ‘Mohawk’ vraagt wel enig geduld, want hij slaat traag aan. In zijn jonge jaren combineer je hem makkelijk met allerlei vaste planten. Eenmaal volwassen groepeer je dit voorjaarsjuweeltje beter met ‘bosrand’ en ‘bosplanten’. Wij helpen je uiteraard met het zoeken naar de voor jouw tuin perfecte combinatie. 

Kenmerken Viburnum x burkwooddi ‘Mohawk’

  • Blad: groen, groen blad, bladverliezend
  • Bloei: april – mei met wit-roze bloemen.
  • Hoogte: groeit uit tot struik van 1,5 meter.
  • Snoei: alleen bij problemen, bijvoorbeeld bij beschadigde takken of ruimtegebrek. Snoeitijd onbelangrijk, bij voorkeur zo snel mogelijk na vaststelling probleem.
  • Standplaats: zonnig (liefst geen middagzon) tot lichte schaduw.
  • Bodem: humusrijke grond, zuurgraad van neutraal tot basisch (pH 7-9). Heester heeft voldoende vocht nodig, vooral in zomermaanden.
  • Beste planttijd: in pot het hele jaar door, met kluit in het voor- of najaar.

 

Waar de oorspronkelijke Mohawk de strijd uiteindelijk verloren, veroveren de ‘Mohawks’ van nu je hart en je tuin. Zij het na enige strijd om tot groei en bloei te komen. Misschien dat daar de link ligt.