Betoverende Bougainvillea

Regen en wind geselden mijn humeur. Het voorjaar leek nog ver weg die dag in maart. Ondanks de sneeuwklokjes en de krokussen. Met de gordijnen dicht en de houtkachel aan bladerde ik door de vakantiefoto’s naar een herinnering: Zuid-Afrika in het voorjaar, voor altijd verbonden met de flamboyante Bougainvillea en ontelbare andere kleurige bloeiers. Ze oogstten verwondering, maar pasten niet in de koffer. Helaas.

 

Net als de wijn, waarvan je op dat Franse terrasje zo genoot. Thuis smaakt datzelfde wijntje toch heel anders. Het verschil is de sfeer, de omgeving en die laat zich nu eenmaal niet kopiëren.

 

Zomertopper

 

afbeelding bij bougainvillea zuid-afrika

 

Maar toch, ik ga het proberen. Ik ga een Bougainvillea planten. Lekker beschut, tegen de muur op het zuiden, in een kuip, tussen de rode roos en de druif. Hij kan mooi in de plaats van de Agapanthus, de Zuid-Afrikaanse lelie, waarvan ik vermoed dat-ie het dit jaar niet gaat doen. Niet binnen gezet toen wij in november van de zomerzon genoten en het hier begon te vriezen. Tegen vorst, dat kan ook de Bougainvillea niet. Dat is wel even een puntje van aandacht.

 

Bladeren geven Bougainvillea zijn charme

 

Op mijn zoektocht lees ik dat de Bougainvillea 14 soorten kent, waarvan er hier trouwens maar een paar worden aangeboden. Dat maakt de keuze al een stuk eenvoudiger. De heester vindt zijn oorsprong in de tropen en subtropen van Zuid-Amerika, met name Brazilië bracht al dit schoon voort. Overigens zijn het niet de bloemen die de Bougainvillea zijn pracht geven. Dat doen de opvallend gekleurde, papierachtige schutbladeren.

 

afbeelding bij zomertopper bougainvillea

 

 

Zeevaarder ontdekte de rijke bloeier

 

De Franse zeevaarder Louis Antoine de Bougainville ontdekte de bloeier en zijn charmes in de tweede helft van de 18e eeuw, tijdens een expeditie waarover hij de leiding had. Zijn naam ging de geschiedenisboeken in als naamdrager van én de soort én het eiland Bougainvillea in de noordelijke Stille Oceaan. Het grootste eiland van de noordelijke Salomonseilanden.

 

Of de Bougainvillea het tegen onze zuidmuur naar zijn zin zal hebben, ik ben benieuwd. Met onderstaande verzorgingstips moet het lukken. Ik heb ze opgesnord op verschillende sites, waaronder die van Neerlands Tuin. Ik deel ze graag met je.

 

Bougainvillea, hoe en wat

 

  • Zet de Bougainvillea in een ruime pot of kuip van tenminste 30 cm.
  • Begeleid de scheuten met draden of een houten frame.
  • Bougainvillea’s mogen naar buiten als het zomer is, zo rond half juni als de schutbladeren beginnen te verkleuren.
  • Bloei: juni – september. Om de bloei er goed in te houden moet je jonge scheuten en vertakkingen op tijd ‘nijpen’. Dit betekent dat je een zachte scheut snoeit door het groeipunt eruit te snijden of eruit te knijpen met je vingers. In geval van de Bougainvillea zet je de scheuten steeds terug op vier blaadjes. Daar ontstaat weer een nieuwe vertakking, die je ook weer nijpt op vier blaadjes.
  • Snoei: niet nodig, alleen als hij te groot wordt. Beste snoeitijd is februari. Een teruggesnoeide tak bloeit de zomer erop minder uitbundig. Je kunt ook in het najaar snoeien om de aanmaak van nieuwe scheuten en knoppen te bevorderen.
  • Standplaats: zonnig, redelijk beschut in tuin, terras of balkon als solitaire kuipplant.
  • Water: Hou de plant in het voorjaar zo droog mogelijk, dan bloeit hij rijker. Zomers bijna dagelijks water geven, maar voorkom ‘natte voeten’. Vanaf oktober is behoefte aan water afhankelijk van het weer. Vertrouw op het hemelwater als het koud en regenachtig is, geef een paar keer per week water als oktober zich van zijn zonnige kant laat zien. In de winter geen tot heel weinig water geven.
  • Bemesten: tot september circa een keer per twee weken. Geef mest met een hoog kaligehalte en een laag stikstofgehalte.  Vóór de eerste nachtvorst moet de Bougainvillea naar binnen.
  • Bodem: goede tuingrond.
  • Winterhard: nee. Hoe je de Bougainvillea ’s winters overhoudt, dat is nog niet zo simpel. Overwinteren in een licht, koel vertrek. Eerst wat kouder, later wat warmer. Dat is voor later. Eerst de zomer maar, kijken wat het wordt.

 

afbeelding bij bougainvillea italie

Tropische illusie

 

Een ding is me wel duidelijk. Om het tropische sfeertje in hier na te bootsen moet je je wel wat moeite getroosten. Ik heb geïnformeerd bij onze leverancier van bloemen en planten. De Bougainvillea is rond juni/juli leverbaar. Wil je het ook proberen? Bestellen is gewoon even bellen of mailen.

 

Ria