De tuin als bloeiende inspirator

Al staat de woning pal naast de kerk, een traditionele pastorie is de jaren 60/70-woning niet. Jarenlang was het een doorgangshuis met een verscheidenheid aan huurders. Dat was te zien aan de tuin. Nu woont dominee Hilverda er en werd het tijd de tuin flink op te knappen, zodat deze voor de predikant ook een bloeiende bron van inspiratie mag zijn.

Vloeiend

Onze tuinontwerper Siem de Vlas heeft in zijn ontwerp aansluiting gezocht met de vormgeving van het groen rondom de kerk. De tuin is er als het ware een verlengstuk van, met vloeiende vormen. “Want”, zo zegt Siem, “dit voelt veel beter aan dan dat strakke, gecalculeerde; daar gaat geen inspiratie vanuit.” Qua beplanting heeft Siem gekozen voor soorten die verwijzen naar de christelijke symboliek. Hij noemt voorbeelden als de Jacobsladder, Vrouwenmantel, Akelei, Salvia en Maagdenpalm.

ronde vormen in natuurlijke tuin

Vriendelijk

Met het oog op duurzaamheid zijn de grindtegels opnieuw gebruikt en doen ze nu dienst als rand om op te zitten. De oprit wordt gesierd door klinkers die passen in het historische straatbeeld van Winsum. Samen met de majestueuze kastanjes oogt het een warm welkom. Die bomen vragen veel vocht. Daarom ook zo veel ruimte tussen de klinkers dat het regenwater er tussendoor kan sijpelen richting hun wortels.

hortensia in grind in natuurlijke tuin

Wild

De ovale bloemperken bloeien een groot deel van het jaar en de soorten zijn in wildverband aangeplant. Alles lekker door elkaar heen, als tegenhanger van de trend van grote vlakken van hetzelfde. “Een tuin moet zijn gang wat kunnen gaan, niet te krampachtig zwaaien met waterpas of Swiffer-doekje”, is Siem van mening.

Fruitig

Met een ruime collectie beplanting heeft Siem ook rekening gehouden met het winterbeeld. in de achtertuin staat een verscheidenheid aan fruitstruiken en bomen. Een pad van gras leidt van de woning naar het ietwat verscholen terras achter in de tuin. Het is een tuin waar je doorheen moet wandelen om te voelen wat we bedoelen.

kruisbes in natuurlijke tuin

Tuinfoto’s

Deze foto’s geven een kleine impressie. De eerste foto’s zijn begin juli 2019 gemaakt, de laatste foto’s in het vroege voorjaar van 2019.

« van 2 »