Natuurlijke bestrijding larven lapsnuitkever

Heeft de lapsnuitkever jouw tuin uitgekozen als gastheer, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Dit kleine kevertje, altijd op pad met heel veel andere lapsnuitkevertjes, trekt een verwoestend spoor door je mooie beplanting.

 

Zo’n 20 jaar geleden kwam de lapsnuitkever bijna alleen voor in de Taxus, vandaar dat hij ook bekend staat als taxuskever. Hij knauwt er lustig op los, het liefst aan harde bladeren en wordt steeds minder kieskeurig. Dus moeten ook je Rododendron, Hedera, Hortensia, Viburnum tinus, aardbeien etcetera eraan geloven.

 

Lapsnuitkever lid van de familie Snuitkever

De lapsnuitkever is familie van de snuitkever, die meer dan 40.000 soorten omvat. Zoals de naam al doet vermoeden is zijn kop, door de snuitvorm, het meest opvallend. Een van de soorten die in Nederland voorkomt is de gegroefde lapsnuittor. Deze kever is parthenogenetisch. Dit betekent dat de eieren niet bevrucht hoeven te worden. Een mannetje kom je dan ook niet tegen. Een wijfje legt tussen de 200/1000 eieren. Na enkele weken kruipen de larven vanuit de eieren direct de grond in.

 

De larve van de lapsnuitkever richt ondergronds grote schade aan

Ondergronds larveleger

Door de dag houdt de kever zich doorgaans schuil in de grond. ’s nachts komt hij tevoorschijn en stilt hij zijn honger. De larven van de lapsnuitkever blijven ondergronds. Terwijl de jonge larven zich voeden met plantaardig afval, vreten de oudere aan de wortels van diverse gewassen. Ze houden dit vol tot laat in de herfst. De larven doorleven de winter als larve in het laatste stadium of in een soort popstadium. In het voorjaar begint de larve weer te smullen, om vervolgens te verpoppen. Dit proces neemt gemiddeld 3 weken in beslag.

 

Natuurlijke bestrijding

De larven van de lapsnuitkever lachen om chemische bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn ze wel op een natuurlijke manier te bestrijden. Met speciale aaltjes wel te verstaan. Dit zijn wormpjes die in de larven leven en zich blijven voortplanten tot alle larven opgegeten zijn. Deze aaltjes kun je online bestellen. Hou er rekening mee dat ze beperkt houdbaar zijn en hun werk alleen doen als de grondtemperatuur hoog genoeg is (van mei tot en met september).

 

 

Heb je meer met je tuin dan met het larveleger van de lapsnuitkever, maar geen tijd of zin om zelf de strijd aan te gaan, je mag natuurlijk ook altijd een beroep doen op onze deskundigheid.