Bloementuin het hele jaar door

De wens van de opdrachtgevers was een bloementuin, die het hele jaar door bloeit in de kleuren wit, blauw en roze. Daarnaast wilden ze ook graag fruitbomen in hun tuin.

 

bloementuin het hele jaar door genieten van de tuin

De vormgeving van de tuin met ronde paden en terrassen op de rechthoekige kavel is gerealiseerd op basis van een ontwerp van hovenier Johan van Tuinen. Het beplantingsplan is vervolgens ontworpen door tuinontwerper Siem de Vlas.

 

Specificatie beplantingsplan van de bloementuin het hele jaar door

Uitvoering

 

De beplanting is afgestemd op groeiplaatsomstandigheden met een verfijning bij de terrassen en langs de paden. De achtergrond wordt gevormd door een decor van bloeiende heesters, struiken en een coniferenhaag. De gekozen soorten wijken iets af van de standaardbeplanting waarvoor men vaak kiest, maar niet minder aantrekkelijk voor vlinders en bijen.

 

Decor bloementuin

Voor het decor zijn houtachtige gewassen gebruikt als Hydrangea pan. ‘Vanille Fraise’ (pluimhortensia), Buddleja dav. ‘Blue Chip’ (lage vlinderstruik), Philadelphus ‘Monteau d’Hermine’(lage boerenjasmijn) en voor de wintermaanden Hedera hib. ‘Irisch
Arborescens’ (struikklimop) en Cornus mas (gele kornoelje). Daarnaast contrast in bladkleur met toevoeging van Physocarpus opulifolius ‘Dart’s Gold’ (blazenstruik).

 

Herhaling in vaste planten voor eenheid

De opbouw van de vaste planten is steeds gebaseerd op herhaling, zodat de tuin oogt als een eenheid en niet als een ’tuincentrum’. Gebruik is gemaakt van bijvoorbeeld Gaura lind. ‘Whirling Butterflies’ (prachtkaars), Echinacea ‘Kim’s Knee High’(zonnehoed), Persicaria ampl. ‘Taurus’, (duizendknoop) en het donkere (paarse) blad van Sedum ‘Matrona’ (hemelsleutel) en Heuchera ‘Rachel’ (purperklokje).

 

Siergrassen voor ritme

Tussen de bloeiende vaste planten zijn siergrassen toegevoegd om een zeker ritme aan te brengen en als silhouet voor het winterbeeld. Hierbij zijn toegepast Miscanthus sin. ‘Morninglight’ (sierriet) en Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ (struisriet) en Pennisetum alopecuroides ‘Woodside’ (lampepoetser).

 

Het resultaat is een spontane, ongedwongen tuin met een rijke schakering aan bloeiende planten.

Ontdek het zelf. Bekijk de foto’s van deze bloementuin het hele jaar door.