Boven-nul-tuintips van de tuinman

De dagen lengen en in elk zonnestraaltje voelen we de lente doorpiepen. Tintelende vingers van de kou en zin om weer lekker in de tuin bezig te zijn? Maak alvast een begin. Hier wat tuintips, voor als het niet vriest, onze boven-nul-tuintips.

 

tuintips: hamemelis toverhazelaar

 

  • Vond je de tuin in de winter maar wat doods, plant dan nu winterbloeiers. Heesters als Viburnum (sneeuwbal), Mahonia (mahoniestruik) en Hamamelis (toverhazelaar) geven ’s winters fleur aan je tuin. Lees ons artikel Winterbloeiers.

 

  • Bladresten en afgestorven plantdelen vormen een natuurlijke isolatielaag voor als het nog gaat vriezen (de Elfstedentochten in 1985 en ’86 werden verreden op 21 en 26 februari!). Daarnaast bieden ze beschutting en voedsel aan vogels en insecten. Met andere woorden, met rust laten. Om mosvorming te voorkomen doe je er wel verstandig aan bladresten en dergelijke te verplaatsen van gazon naar de border. Maar loop bij vorst liever niet over het gazon. Ruim andere beschermende materialen tegen vorst ook nog niet op.

 

tuintips: afbeelding bij sneeuwklokjes

  • Fleur je bakken en manden op met vrolijke voorjaarsbollen. Met sneeuwklokjes, hyacinten, blauwe druifjes, dwergirisjes en krokusjes haal je het voorjaar naar je tuin. Zodra ze zijn uitgebloeid plant je ze eenvoudig in de tuin. Zo heb je er volgend jaar weer plezier van.

 

  • Lok vogels naar je tuin met pinda’s (ongezouten), zaden en pitten. Met een pot pindakaas doe je ze ook heel veel plezier. Doe wel de speciale voor vogels, dat is beter voor hun tere lijfjes. En passant nuttigen ze graag de slakjes, die met het naderen van het voorjaar ook weer tevoorschijn komen. Vergeet niet je gevleugelde gasten een schaaltje met lauwwarm water voor te zetten.

 

  • Maak vogelhuisjes en -kastjes nestklaar. Met heet water en een harde borstel boen je ze schoon.

tuintips: afbeelding bij koolmees

  • Ontwaar je onkruid, verwijder het nu. Scheelt altijd.

 

  • Het is nu de tijd om fruitbomen te snoeien (met uitzondering van pitvruchten). Dat geldt ook voor de leilinde, de dakplataan en de Wisteria (blauwe regen). De wilg laat zich rond deze tijd goed knotten.

 

  • Langzaamaan wordt het ook tijd om de kuipplanten te verpotten. Niet-winterharde kuipplanten die binnen overwinteren moeten zo nu en dan wel worden gelucht. Controleer dan ook of ze misschien wat water lusten.

 

  • Wil je later in het jaar van je eigen oogst eten, begin nu met de voorbereidingen. Groenten als wortel, doperwtjes, boontjes, broccoli en spinazie kun je alvast buiten voorzaaien onder glas. Gewassen die je in de vensterbank opkweekt zijn bijvoorbeeld pepers, kervel, selderij, peterselie en artisjokken.

 

tuintips: afbeelding bij groenten

 

Tot zover onze tuintips voor boven-nul. Succes met je tuin. Kom je er niet uit of aan toe? Wij staan klaar om je te helpen.