Dahlia’s brengen fleur in herfsttuin

Van dahlia’s tot herfstasters

Toegegeven. In de herfst bloeit de doorsnee tuin niet zo uitbundig als in de zomer. Maar dat een herfsttuin absoluut niet saai hoeft te zijn bewijst wel deze tuin die we eind september op de foto zetten.¬†Langs het tuinpad bloeien de laatste roze rozen. In de borders bloeien de dahlia’s en pronken herfstasters in verschillende gradaties blauw en in verschillende hoogtes, afgewisseld met dieproze sedum. Hortensia’s verliezen langzaam hun kleur en vertolken de onverbiddelijke overgang naar de winter.

 

Zonnige dahlia’s

Wat een pracht uit een knol!

 

gele dahlia's, bloeiende dahlia

 

Dahlia’s zijn makkelijk en beschikken over een enorme groeikracht. Ze houden van de zon, als je je bedenkt dat hij oorspronkelijk uit Mexico komt, snap je dat. Wie de tijd neemt om elke week de uitgebloeide bloemen te verwijderen, wordt daarvoor rijkelijk beloond. Voor elke uitgebloeide bloem of zaadknop krijg je twee bloemen terug: op twee scheuten die verschijnen in de oksels van het eerste blad onder de afgeknipte knop. Dahlia’s bloeien zo ongeveer vanaf half juli tot in november.

 

Zo gaat dat door tot de eerste nachtvorst. Daar kan de dahlia niet tegen. De knol delft het onderspit tegen vadertje vorst. Je doet er dan ook goed aan de knollen tijdig uit te graven en ze vorstvrij te bewaren. Leg ze in een kartonnen doos met houtmot of opgepropte kranten zodat ze niet uitdrogen. Des te minder de knollen uitdrogen, des te mooier de bloemen volgend jaar. Het blijft een wonder.

 

Herfstasters

Dat we hier te maken hebben met een tuinliefhebster die in de tuin graag de handen uit de mouwen steekt is zo klaar als een klontje. Voor de grote lijnen zat ze jaren geleden met hovenier Johan van Tuinen rond de tafel.

 

Met oog voor detail vulde ze daarna zelf de tuin. Naast de dahlia’s stelen ook de herfstasters de show. Een weelderige groep siert de border. Dat er onbedoeld twee soorten tot wasdom zijn gekomen maakt het tafereel alleen maar levendiger. In tegenstelling tot de dahliaknollen zijn herfstasters winterhard. Ze vormen rechtopgaande pollen en bloeien in september en oktober. Ze hebben een grote aantrekkingskracht op vlinders; in een herfstboeket doen ze het ook goed op de vaas. Allemaal eigenschappen die de herfstaster tot een welkome aanwinst in je tuin maken.

 

Overdreven? Bekijk de foto’s en oordeel zelf.