Natuurlijke tuin in ‘Fan van je Tuin’

Natuurlijke tuin

De familie Dijkstra-Span woont in Leeuwarden. Ze hebben wat je noemt een natuurlijke tuin.

 

Het meeste tuinonderhoud doen ze zelf, voor sommige klussen schakelen ze de tuinman in. Zo ontwierp onze tuinontwerper Siem de Vlas een speciaal hoekje in de tuin en voerden onze hoveniers de klus uit. In ‘Fan van je Tuin‘ doet Tineke Span een doekje open over hun natuurlijke tuin. De foto’s bewijzen dat het niet alleen hoveniers en tuinontwerpers zijn, die een prachtig tuinplaatje scheppen.

 

 1. Hoe lang woont u hier?

  In augustus wonen we hier nu tien jaar. Hier is aan de rand van Leeuwarden.

 1. Hoe groot is uw tuin?

  Geen idee, daar hou ik me niet zo mee bezig. Is schat zo’n 1200 m2. Best een royale tuin.

 1. Wie heeft de tuin ontworpen?

  Wij hebben de indeling zo gelaten. Maar alles groeide in elkaar om. We zijn begonnen met het rooien van wel 20 bomen uit de achtertuin en daarna hebben we de borders anders ingericht.

 1. Hoe zou u uw tuin willen omschrijven?

  Een natuurlijke tuin, waarin het hele jaar wat bloeit. Daar let ik echt op en ook of het een beetje mooi bij elkaar past.

 1. Wat vindt u het mooiste plekje?

  Dat is het terrasje achter in de tuin. Daar vangen we de eerste zonnestralen van de dag. Vanochtend heb ik er heerlijk een kopje koffie gedronken.

 1. Waar vandaan komen uw tuinideeën?

  Wij waren helemaal geen tuinmensen, maar van veel lezen in tuinboeken en -bladen heb ik veel geleerd. Mijn ideeën komen daar meestal ook vaak vandaan.

 1. Hebt u nog wensen die u uit zou willen voeren?

  Voor huis wil ik de beplanting nog wel eens wat veranderen.

 1. Hoeveel tijd bent u bezig in de tuin?

  Dat is moeilijk aan te geven. In het voorjaar is het heel veel werk. Alles wat uitgebloeid is, kan eruit en natuurlijk het onkruid. Nu is alles weer goed begroeid en valt het onderhoud wel wat mee. Er moet natuurlijk wel regelmatig gemaaid worden.

 1. Doet u dat allemaal zelf?

  Mijn man is voor het gras, ik doe de borders.

 1. Hebt u nog een leuke tuintip?

  Maak ook ruimte voor groen in de tuin. Het zijn mooie rustpunten. En doe niet teveel verharding. Gras en borders vind ik mooi, maar ik spreek natuurlijk wel vanuit een luxe positie. Wij hebben qua omvang een tuin waar dat ook goed in te realiseren is.

Ben je ook een echte tuinfan en wil je met je tuin in deze rubriek? Neem contact met ons op. Wie weet prijkt jouw tuin straks ook op onze site.