Het hoe en waarom van verticuteren

Help: mijn gazon zit vol met mos!

Het is weer tuintijd. En dat merken we. Piet Paulusma mag het alle ochtenden nog hebben over ‘autoruteskrabjerswaar’, bij ons begint de telefoon steeds meer te rinkelen.

 

Of we de tuin weer een voorjaarsbeurt kunnen geven en dan het liefst voor de Paas. Dat laatste lukt natuurlijk niet, maar hopelijk komen er na de Paasdagen nog een heleboel zonnige dagen en tijd om bij jou de tuin te doen. En als je het zelf doet, dan wens ik je  veel tuinplezier toe.

 

Voor vragen mag je mij altijd bellen. Velen doen dat ook, onder andere met vragen over het verticuteren van het gazon.

 

Waarom verticuteren?

Om een mooie grasmat te houden is verticuteren nodig. Door mos, onkruid en oud gras ontstaat er een steeds dikker wordende laag op het gazon. Daardoor kan het gras niet meer goed ademen en groeien. Mos krijgt de overhand en dat is wat de meeste mensen niet willen.

 

Verticuteren doen we met een speciale verticuteermachine. We harken als het ware de grasmat open. De machine snijdt de wortels van het mos door. Is dat gebeurd, dan harken we zoveel mogelijk het mos en andere rommel van het gazon. De volgende stap is het doorzaaien met nieuw graszaad en het bemesten van de grasmat.

 

mooi gazon

Wanneer verticuteren?

Wil het graszaad ontkiemen dan moet de bodemtemperatuur minimaal 15 graden zijn. Rond deze tijd genieten we dan wel van mooie zonnige dagen, de grond is nog niet warm genoeg. Mijn advies is daarom nog een poosje te wachten met verticuteren. Sowieso is verticuteren niet aan te raden als er nog kans is op nachtvorst.

 

Schrik niet, na het verticuteren ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het al op. Hoe warmer de bodem, hoe sneller dat gaat.

 

Mos is hardnekkig. Vind je dit vervelend, ga dan later in het jaar nog eens de strijd aan met mos door middel van verticuteren.

 

JOHAN