Hortensia’s: zo hou je ze blauw

Long time no see. Lachend staat hij op de stoep. Mijn neef. Ik verschiet spontaan van kleur. Totaal vergeten dat-ie zou komen. Met een kop als een boei laat ik hem binnen. Dat verschieten van kleur. Je herkent het vast wel. Is het niet bij jezelf, dan wel bij de hortensia’s in je tuin. Je weet wel, de struiken die staan voor lange en kleurige bloei in oneindig veel soorten.

 

afbeelding bij hydrangea blauw hortensia

 

Zuurgraadmeter

Dat verkleuren heeft te maken met de zuurgraad (pH-waarde) van de bodem. Hoe lager de pH-waarde, hoe blauwer je hortensia (blijft). Zo vertelt de hortensia je al veel over de bodemstructuur. Wil je het precies weten, kun je ook een pH-bodemtest gebruiken, verkrijgbaar bij verschillende tuincentra. Wil je de bodemstructuur nog beter in kaart brengen, want zo’n thuistest geef niet overal antwoord op, neem dan contact met ons op voor een professioneel bodemmonster.

 

Voor zuurminnende planten als hortensia’s, rododendrons en azalea’s mag een lage pH-waarde (tussen 4,5 – 5,5) ideaal zijn, voor vele andere planten is dit te zuur. Zij hebben meer kalk nodig en een pH-waarde die schommelt rond de 6. ‘Te’ is bijna nooit goed en dat gaat ook hier op.

 

afbeelding citroen - te zure grond

Want mogelijke problemen door te zure grond:

  • de wortels verzwakken;
  • de opname van voedingsstoffen wordt geremd;
  • schrale groei;
  • bleke bladkleur;
  • slechte structuur;
  • verstoord bodemleven.

 

Breng de kleur terug

Terug naar je hortensia’s. De plantkundige Molish ontdekte dat ijzer en aluminium invloed hebben op de kleur van de bloem. En de Amerikaan Allen werd gewaar dat de kleur van de hortensiabloem reageert op de zuurgraad van de grond.

 

afbeelding bij roestige spijkers

 

Roestige spijkers

Eén en één bij elkaar opgeteld is de conclusie dat je de kleur van je hortensia met simpele middeltjes kunt beïnvloeden. Begraaf maar eens een handjevol roestige spijkers bij de struik of strooi een klein beetje oplosbaar aluminiumsulfaat rond de plant. Als je daar niet aan kunt komen, vraag de drogist naar aluin (kaliumsulfaat). 1 à 2 gram op 10 liter water is voldoende om je hortensia weer blauw te laten kleuren.  Zegt het begrip ‘aluin’ je niets, dit zijn de blokken waarmee mannen hun scheerwonden plachten te deppen om het bloed te laten stollen.

 

In tuincentra bieden ze natuurlijk ook middeltjes aan die de blauwe kleur terughalen, bijvoorbeeld Pokon Season Comfort Hortensia Blauw.

 

Mijn neef is inmiddels vertrokken en mijn kleur bijgetrokken. Hoe zou het overigens die Russische hoveniers vergaan zijn? Geschriften van Russische tsaren schijnen te melden dat zij naar Siberië werden verbannen als de hortensia’s niet blauw werden. Je zou toch spontaan van kleur verschieten?

 

Ria Algra