Landschappelijke en statige villatuin

De uitdaging: een statige en landelijke uitstraling, in harmonie met de villa, de natuur en de aangrenzende kassencomplexen, waar de eigenaar zijn tomaten kweekt. Zeg maar, een villatuin. Daarbinnen kreeg tuinontwerper Siem de Vlas de vrije hand. Hoe hij al deze factoren combineerde tot een kloppend geheel?


Monument

afbeelding bij landschappelijke villatuin

We kijken met Siem mee, te beginnen bij de entree. Sierlijke tomaten op stenen zuilen onderstrepen dat we hier te doen hebben met een tomatenkweker. De oprit, die omzoomd wordt door Spaanse aken, leidt met een boog naar het ruim opgezette plein. De daarin centraal aangeplante  ‘gewone’ rode Esdoorn mag uitgroeien tot een monumentale boom, een herkenningspunt van verre.

 

Erf

Een ruime, groene jas omringt het erf. Deze schil is gevuld met verrijkte landseigen beplanting met tal van bessenhoudende struiken, heesters en wilde rozenperken. Vogels vinden er het voedsel van hun gading en een vogelvriendelijke nestelomgeving. Het geheel zorgt ervoor dat de tuin op een natuurlijke wijze geïntegreerd wordt in het omliggende landschap.

 

Verbinding

Drie strak aangeplante blokken van reebruine stobbenwilgen markeren de tuin aan de kant van de provinciale weg. Ze leggen de verbinding met de strakke warenhuizen. De stobbenwilgen aan de waterkant vertolken juist een zekere nonchalance. In groepjes met kronen op verschillende hoogte, weerspiegelen ze optimaal in het wateroppervlak.

 

Kleur

Zo eenvoudig de kleuren in de beplantingsrand, zo kleurrijk de borders rondom de woning. Vanuit huis scheppen ze in voorjaar en zomer een kleurrijk en gevarieerd beeld met bloemige vaste planten en lage heesters in wildverband. In herfst en winter blijft de kracht van de borders sluimeren in silhouet. Een stille belofte alvast voor het nieuwe tuinseizoen.

 

Najaar

In het najaar heeft deze, in 2018 jonge tuin, nog heel veel te bieden.

Bekijk hier de najaarsserie van deze prachtige landschapstuin.

Zomer

Bekijk hier het album van deze fraaie landschappelijke, statige villatuin.