Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’: herfstbloeier met mystiek

De Miscanthus, oftewel prachtriet, valt onder de noemer siergrassen. Op de vraag welke soort Johan van Tuinen in het najaar het mooiste vindt, antwoordt hij spontaan: ‘De Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’.

 

miscanthus sinensis ferner osten

 

Pluimige mystiek

Johan: “Hoe zal ik het zeggen. Deze soort heeft iets mystieks wat heel goed bij deze tijd van het jaar past. Ja, de Ferner Osten doet me wat; hij maakt de herfst een beetje mooier met zijn warme kleurschakering en zijn karakteristieke wuivende pluimen in de wind.

 

Oersterk

Over wind gesproken, de Ferner Osten kan veel hebben. De plant is oersterk en waait lang met de wind mee. Zodra het begint te vriezen sterft de plant af en gaat hij in de winterrust. Meestal houdt hij zijn mooie wintersilhouet. “Knip hem daarom pas in april af (ook ter bescherming tegen vorst) op ongeveer 10 cm hoogte. Dan loopt hij vanzelf weer uit”, adviseert de tuinman.

 

De volwassen Ferner Osten wordt zo’n 150/200 cm hoog. Het blad is groen. Rode pluimen met een witte punt sieren dit dankbare siergras van augustus – oktober. Het is een echte herfsttopper. De plant laat zich goed combineren met herfstbloeiers als Eupatorium (leverkruid), Persicaria (duizendknoop), Physostegia (scharnierbloem) of Anemone.

 

Eenvoudige vermeerdering

Je hoeft niet bang te zijn dat de Miscanthus, dat geldt voor alle soorten, je tuin gaat overwoekeren. Afbakenen is niet nodig. Door de polvormige groeiwijze blijft hij netjes binnen de perken. Hou er wel rekening mee dat de pol steeds groter wordt. Een goede, humushoudende grond, die het vocht goed vasthoudt is voldoende om de Miscanthus tot zijn recht te laten komen. Hij laat zich ook eenvoudig delen. Dat doe je aan het begin van het voorjaar, vlak voordat de nieuwe halmen beginnen uit te lopen. Je steekt de pol doormidden, of je steekt kleine pollen af aan de buitenkant.

 

miscanthus sin. ferner osten

 

Kenmerken Miscanthus sin. ‘Ferner Osten’:

  • Blad: Groen, sterft af bij vorst.
  • Bloei: Augustus – oktober met rode pluimen met witte punt.
  • Hoogte: Circa 150-200 cm hoog
  • Snoei: In april afknippen tot 10 cm boven de grond.
  • Standplaats: Zonnig.
  • Bodem: Goed doorlatende, voedzame grond.
  • Winterhard: Ja.

 

Tip voor de kleine tuin

De tuinman tipt: “Je vindt Miscanthussen vaak in de grotere tuinen. Heb je nu niet zo’n grote tuin, er zijn ook lagere soorten. De Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ is er zo eentje. De soort houdt van de zon en een goede, vochthoudende grond. De Kleine Silberspinne bloeit rond september met zilvergrijze pluimen. Hij wordt ongeveer 140/160 hoog. Als potplant, op je terras bijvoorbeeld, is de Kleine Silberspinne ook een prachtige blikvanger.”

 

Volgend jaar ook genieten van een Miscanthus in je tuin? We bestellen hem graag voor je.