Oude Taxus baccata het hoekje om

Ach, Taxus baccata op naar de 50 en nu het loodje gelegd?

 

Welnee, deze eerbiedwaardige Taxus baccata groeit letterlijk om het hoekje. Van het huis om precies te zijn. “We kwamen hier in 1967 wonen,” memoreert eigenaar Foppe de Haan. “De Taxus zal in 1969 geplant zijn.”

Oude Taxus baccata het hoekje om. Echt letterlijk het hoekje om.

 

Oude Taxus: mooi tegen verdrukking in

De Taxus voegt zich naar de wensen van de eigenaar en zijn vorm heeft alles te maken met het feit dat diens zonnescherm en auto vrij baan moeten houden. De Haan, liefkozend: “Mijn walrus”. Ja, daar zit wat in.

 

Vakkundige snoei

Tegen de verdrukking in groeien en steeds mooier worden. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de vakkundige snoei door de tuinman, weet De Haan. Hij doelt op Geert, al jarenlang de vaste hovenier in zijn tuin.

 

Niet alleen tegen de gevel staat een Taxus te pronken. De Taxushaag tussen gazon en voetpad doet het ook prima. De kunst is de haag én mooi te houden én genoeg voetpad vrij te houden. “Daar weet Geert wel raad mee”, grapt De Haan.

 

Kleurige eenjarigen fleuren de tuin op, net als de vaste planten langs het tuinpad en in de plantvakken. De lavendel bloeit uitbundig, zo ook de witte hortensia’s.

 

Karmozijnbes

Intussen komt de karmozijnbes tegen de zijmuur op stoom. De kolven bloeien van wit naar rozerood. Zijn de bloemen uitgebloeid dan transformeren ze in dikke bessen.

Karmozijnbes

Als solitair doet de karmozijnbes het uitstekend in een hoek van de border, of zoals in deze tuin, tegen de muur. De plant is op zijn best op een half beschaduwd plekje en op een voedselrijke bodem kan hij uitgroeien tot 3 meter hoog en 1,5 meter breed.

 

Irritante kleurstof

Net als zijn buurman de Taxus, neemt tuinman Geert ook de karmozijnbes regelmatig onder handen. Al was het alleen maar om passerende kledingstukken te behoeden voor de kleurstof in de bessen. Doet deze het goed als natuurlijke kleurstof in bijvoorbeeld limonades en conserven, in kleren is het effect desastreus. Er niet uit te krijgen. De keerzijde van zijn kleurenpracht.

 

Hou je hiermee rekening en ook met het feit dat de pit in de vrucht en de wortels van de karmozijnbes giftig zijn, dan is deze rijke bloeier een aanwinst voor je tuin.

 

De Taxus baccata is niet alleen een sieraad in je tuin, het snoeiafval ervan wordt, vanwege de stof baccatine die erin zit, gebruikt voor het maken van chemokuren. Heb je snoeiafval van de Taxus baccata? Lees hoe je het inlevert bij Van Tuinen Tuinservice.