Pluktuin voor Hospice Leeuwarden

Het Marcelis Goverts Gasthuis in Leeuwarden is in gebruik als Hospice. Het sfeervolle pand staat aan de Noordersingel in Leeuwarden en biedt plek aan mensen die terminaal zijn. Ze worden er met liefdevolle zorg omringd. De tuin rond het Hospice is voorjaar 2015 gerenoveerd. De nieuwe pluktuin is een aanwinst, voor de gasten en hun bezoekers. Het is een tuin die perfect aansluit op het monumentale gebouw, volkomen in harmonie met de omgeving.

 

rolstoelvriendelijke pluktuin Hospice Leeuwarden

Rolstoelvriendelijke pluktuin

Wij mochten uitvoering geven aan het tuinplan van Jappie de Jong uit Dokkum. “De belijning was wel oké”, blikt Jappie terug, “maar de bestaande paden moesten breder gemaakt worden en worden voorzien van honinggraadplaten en kantopsluitingen van cortenstaal. Zodat je er ook met de rolstoel overheen kunt.” Een logische voorwaarde voor een tuin als deze.

 

Bloemen voor in de vaas

Ook de beplanting werd stevig aangepakt. De wens was dat de tuin zou uitgroeien tot een echte pluktuin. Jappie: “De bloemen om te plukken staan vooral achter bij de terrassen en de zijgevels. Natuurlijk moet de beplanting nog volgroeien, maar nu al staat er binnen regelmatig een vaas met bloemen uit de tuin.” Dat de bloemen ook aantrekkingskracht uitoefenen op vogels, vlinders en bijen is natuurlijk mooi meegenomen. En waar je binnen geconfronteerd wordt met de eindigheid van het leven, merk je buiten de kracht van de natuur.

 

Zithoekjespluktuin Hospice

In de tuin zijn verschillende zithoekjes gecreëerd om rustig te verpozen. Naast de nieuwe beplanting als Hydrangea, Lavandula, Pachysandra, Vinca, Acaena, Campanula en Echinacea zijn ook de statige bomen in de tuin en langs de singel niet over het hoofd te zien.

Opdrachtgever, gasten van het Hospice en buurtbewoners zijn vol lof over de nieuwe tuin, zo vertelt Jappie. Zijn tuinplan is in goede aarde gevallen en vervolgens heeft Van Tuinen Tuinservice het plaatje mooi ingekleurd.

Jappie de Jong is van J. de Jong Tuinontwerpen, Dokkum.