Porseleinbes (sierwingerd) opvallend tuinsieraad in de herfst 

Op de vraag welke plant hij dit najaar eens in het zonnetje wilde zetten, hoefde onze tuinontwerper Siem de Vlas niet lang na de denken: “De porseleinbes of sierwingerd. Deze beetje vergeten klimplant verdient echt beter.”

 

afbeelding porseleinbes - sierwingerd

 

Onbekend maar toch bemind. Ja, dat kun je wel zeggen van deze zeg maar vergeten klimplant met de welluidende naam Ampelopsis glandulosa var. maximowiczii. Beter te onthouden als sierwingerd of porseleinbes, in de herfst tot ver in de winter een sieraad in je tuin.

 

Winterhard

De porseleinbes is een winterharde klimmer. Rond juli/augustus bloeit hij met onopvallende groen-witte bloemen. Het zijn juist het blad en de staalblauwe bessen die de plant zijn sierwaarde geven. Het brede, diepgroene blad valt in het najaar af. De bessen zijn niet giftig. Hoog op het vogelmenu staan ze waarschijnlijk niet. Tot diep in de winter blijven ze hangen.

 

Sterk

Niet erg vatbaar voor ziekten, is de porseleinbes zeker sterk te noemen. Een goede plek in de halfschaduw en vruchtbare grond dragen bij aan zijn vitaliteit. Soms vertoont de klimmer echter wat bladvraat, wat in de regel samenhangt met plek waar hij staat en de hoeveelheid insecten. Het ene jaar zijn het er nu eenmaal meer dan het andere.

 

Groot

De term kleine jongen gaat voor deze wingerd niet op. Na een jaar of 10 bereikt hij een hoogte van zo’n 5 meter. Voor wie dat niet wil, met goed snoeien hou je hem in toom. Heb je de ruimte, dan is snoeien overbodig. Lange scheuten die in de weg zitten knip je eenvoudig af. De zomer is hiervoor de beste tijd.

 

Kenmerken Porseleinbes:

  • Blad: Breed, diepgroen, valt af in het najaar.
  • Bloei: Juli-augustus met onopvallende groen-witte bloemen. Plant ontleent zijn sierwaarde aan de staalblauwe bessen (van herfst tot ver in de winter). De bessen zijn niet giftig.
  • Hoogte: Circa 5 meter.
  • Snoei: Niet nodig, lange scheuten afknippen in de zomer is voldoende.
  • Standplaats: halfschaduw.
  • Bodem: Goed doorlatende, voedzame grond.
  • Winterhard: Ja.

Niet-alledaags

De porseleinbes of sierwingerd is een mooi voorbeeld van een niet-alledaagse plant in je tuin. Bestel hem snel, dan plant je hem nog dit jaar in je tuin. Dat kan via ons contactformulier. Siem de Vlas zet je trouwens graag op het spoor van meer van dit soort onbekende, vergeten planten. Benieuwd wat hij in petto heeft? Neem gerust contact met hem op, via ons of rechtstreeks.

 

De familie Vitacae bevat ook geneeskrachtige telg

De Ampelopsis glandulosa var. maximowiczii is familie van de Vitacae en komt van nature voor in met name Oost-Azië. Een bekend familielid is de Ampelopsis veitchii. Deze soort, beter bekend als de wilde wingerd, beschikt over geneeskrachtige eigenschappen, die hun weg vinden naar de alternatieve geneeskunde: als basis voor ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen bij (chronische) aandoeningen van gewrichten, pezen, spieren en banden.

 

wilde wingerd