Taxus tegen kanker: kom snoeihard in actie

De taxushagen in Nederland produceren 1,2 miljoen kilo snoeisel. Goed voor de productie van zo’n 10.000 chemokuren. In de jonge scheuten van de Taxus baccata zit namelijk baccatine. Deze werkzame stof remt de deling van kankercellen is daarom een essentieel onderdeel van een chemotherapie. Het snoeisel moet alleen wel verzameld worden en daarbij helpen wij, voor het derde jaar alweer.

 

Actie snoeiafval 2017

De actie loopt van 15 juni tot en met 31 augustus, met een eventuele uitloop naar half september. In de actieperiode verzamelen wij het snoeisel in speciale afvalcontainers op ons terrein.

 

Goed snoeisel

Bruikbaar snoeisel voldoet aan deze voorwaarden:

 

1.      Eenjarig

Alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. Maximale lengte takken: 30 cm. Maximale dikte: 0,5 cm. De dikke, bruine, houterige takken zonder naalden of compleet gerooide hagen of bomen zijn niet bruikbaar.

2.      Zuiver

Alleen zuiver snoeisel is goed genoeg. Zuiver betekent zonder dorre bladeren, aarde, grind, gras of andere viezigheid. Ons advies is om het snoeisel op te vangen op een schoon kleed.

 

Inleveren op afspraak

Wij willen het zuiver houden en controleren het taxussnoeisel op genoemde vereisten. Daarom ontvangen we alleen op afspraak. Is het snoeisel niet eenjarig en/of zuiver, dan zullen we het weigeren. Maak voor het langsbrengen een afspraak met Johan van Tuinen, telefoon 0653 94 40 14.

 

taxus baccata groen
Een Taxus baccata herken je aan de naalden (geen blaadjes) en de rode zaadmantel.

Taxus baccata herkennen

Een Taxus baccata herken je aan zijn naalden (geen blaadjes) en de rode zaadmantel.

 

Alle kleine beetjes

Noord-Nederland staat niet bekend om zijn hoeveelheid taxushagen, maar van de baccata’s die er groeien vangen wij graag het snoeisel. Een leuk extraatje: voor het snoeiafval dat wij inleveren krijgen we een vergoeding, bestemd voor een kankergerelateerd goed doel. Zo ontving KWF afdeling Berltsum via ons in totaal al een bedrag van circa € 300,00. Zo helpen alle kleine beetjes snoeihard.

 

Kom in actie

Helpen = snoeien.

Helpen = gluren bij de buren en hen attenderen op deze actie. Help je mee?

Ook namens Stichting Taxus voor Hoop heel erg bedankt.

 

De hoveniers van Van Tuinen Tuinservice