Complete tuinrenovatie

Na tuinrenovatie zien bewoners door de bomen het bos weer

In november nog een tuinrenovatie doen. Dat gebeurt ons niet vaak. Maar met dank aan het mooie najaarsweer hebben we de familie Jansen een heel eind op weg kunnen helpen met de renovatie van hun tuin. In december 2015 streken ze vanuit het westen neer aan de Kline in Bitgum. Voor de vrouw des huizes was het bijna thuiskomen, zij groeide op in Berltsum. Voor de heer des huizes voelde Fryslân al zo eigen, dat het ook voor hem een soort van thuiskomen was.

 

tuinrenovatie eind november

 

Mooi huis, dito uitzicht, maar de tuin. “Alles stond zo vol dat wij door de bomen het bos niet meer zagen”, vertelt Jansen. “Toen we het huis pas gekocht hadden ontdekten we riet achter in de tuin. Bleek er een vijver te zitten”, illustreert hij de kracht van woekerende beplanting. Dat er iets moest gebeuren was duidelijk. Ze wilden het rigoureus aanpakken en klopten bij ons hoveneniersbedrijf aan.

 

Ruim terras en strakke lijnen tekenen de nieuwe indeling

 

Wie door de bomen het bos wel ziet is tuinontwerper Siem de Vlas. Hij tekende een mooi plan, waarbij hij de wensen van de bewoners centraal zette.

 

De tuinwensen:

  • Het mag wel wat spannender.
  • We willen de seizoensveranderingen in de tuin zichtbaar maken.
  • Er mogen meer bloeiers in en niet te vergeten kruiden.
  • We willen de tuin beleven vanuit verschillende gezichtspunten.
  • De bestaande bestrating graag hergebruiken, dit met het oog op duurzaamheid.
  • Er mag een contrast komen tussen bestrating (strak) en beplanting (losjes).
  • Tot slot: we willen vrij om het huis heen kunnen lopen.

Jansen: “We hebben het plan op een paar punten na helemaal volgens plan laten uitvoeren.” En dat hield in dat de hele tuin, op een aantal beukenhagen (Fagus sylvatica) na, leeggehaald moest worden. Ook de Portugese laurier aan de zijkant van het huis mocht blijven. Hopelijk doet de herwonnen vrijheid de vorm goed, want net als de andere beplanting stond hij in de verdrukking. We hebben een nieuwe grasmat en terrassen aangelegd. Blikvangers zijn de grote tegels, afgewisseld met de bestaande bestrating. Optisch is de tuin flink groter en overzichtelijker geworden. Ook de borders hebben we alvast aangelegd.

 

In de nieuwe tuin blijft er plaats voor de Portugese laurier

Het oogt nu allemaal nog wat kaal, maar volgend voorjaar gaan de Jansens zelf aan de slag met de beplanting. Een bewuste keuze, waar ze nu al naar uitkijken. We zijn welkom om te zijner tijd te komen bekijken hoe ze hun tuin tot bloei brengen. We zijn benieuwd.

 

Je tuin ook laten renoveren? Wij zijn je graag van dienst.