Tuinvoorbeeld boerderijtuin

Boeiend tuinvoorbeeld boerderijtuin in weidse Friese landschap

Deze boerderijtuin is één geheel met het omringende Friese landschap.

 

De familie zelf bedacht het ontwerp voor deze boeiende tuin. Elk hoekje weerspiegelt een periode in hun leven. Herinneringen die ze terugzien in de groei en bloei van hun boeiende boerderijtuin.

 

boerderijtuin in volle bloei

 

De mannen van hoveniersbedrijf Van Tuinen Tuinservice tekenden voor de aanleg.

 

De foto’s zijn gemaakt in augustus 2012. De tuin staat in volle bloei en toont zich op zijn best tegen het decor van de sprekende wolkenpartijen.

 

Hoe Siem de Vlas tot het ontwerp kwam van deze landschappelijke boerderijtuin:

 

Opdracht

Voor deze landschappelijke boerderijtuin, midden in ons prachtige Friese landschap, was de wens een tuin die opgaat in zijn omgeving, bloemrijk is en aantrekkelijk voor insecten zoals vlinders, hommels en bijen.

 

De aanleg van de tuin was nagenoeg voltooid en bestond feitelijk uit vier delen:

  • Hertenweide.
  • Centrale vijver.
  • Landschappelijk deel met bulten, een uitzichtheuvel en een paviljoen.
  • Zitgedeelte, terrassen aangrenzend de woning.

De vijver ligt hier centraal en verbindt deze delen met elkaar.

 

Aanpak tuinwerk

Met de soortenselectie is rekening gehouden met het ruige (winderige) klimaat en de jonge zeeklei als voedingsbodem.

 

Hertenweide

In de hertenweide zijn alleen enkele solitaire bomen geplant die goed bestand zijn tegen de overheersende (zuid)westen wind en die passen bij gebiedseigen beplanting. Zoals els, moeraseik, en Spaanse aak. In verband met het foerageergedrag van de herten is in dit deel uiteraard geen plek voor lagere beplanting.

 

Centrale vijver

De vijver is aangekleed met gebiedseigen soorten zoals valeriaan, koninginnekruid, zwanenbloem, gele plomp, snoekkruid en kattenstaart. Naarmate we dichter bij de terrassen en woning komen, verschijnen meer gecultiveerde insectentrekkers: zoals, ijzerhard (Verbena), duizendknoop (Persicaria), zwaardlelie (Iris) koninginnekruid (Eupatorium).

 

Voor het wintersilhouet en afwisseling in textuur zijn siergrassen tussengevoegd. Ook bij de heesters en struiken is ingespeeld op insecten, onder andere: sering, vlinderstruik, Caryopteris, en liguster. Veel van alle genoemde soorten ruiken ook nog eens aangenaam tijdens de bloei.

 

Landschappelijk deel met bulten, een uitzichtheuvel en een paviljoen

De grond die vrijkwam uit de vijver is op het terrein zelf verwerkt in de vorm van organisch gevormde taluds. Door ze ongefundeerd te situeren ontstaat een afwisselende ruimtelijke beleving die uitnodigt er tussendoor te wandelen.

 

De beplanting is geselecteerd op inheemse soorten die vogels aantrekken en zijn daarnaast verrijkt met soorten die typisch passen op boerenerven.Besdragers zoals Gelderse roos, hondsroos, sleedoorn, lijsterbes en vlier. Verrijkt met bv. Sneeuwbes, hortensia’s, Chinees klokje, krentenboom, bloedrode bes, kornoelje, en kardinaalsmuts. Daarnaast is ruimte toegedacht aan sporkehout, aantrekkelijk voor bijen. Te midden deze heuvels is grasruimte voor hoogstamfruit en een ruim paviljoen.

 

Vanuit hier heeft men afwisselende zichtlijnen de tuin in. Aan de rand van dit deel van de tuin bevindt zich een uitzichtheuvel alwaar men vandaan een “bjusterbaarlik” uitzicht heeft naar het omringende terpenlandschap.

 

Zitgedeelte, terrassen aangrenzend de woning

Waar de terrassen zijn bedacht is verfijnd met de soortenkeus. Wenselijk is het gehele jaar rond bloei en representativiteit. Ook in de wintermaanden. Naast genoemde soorten onder 2, bevinden zich hier o.a. herfstaster, kattenkruid, geraniums, hartlelie, vrouwenmantel, siergrassen aangevuld met houtige gewassen als bruidsbloem, boerenjasmijn, spier- en vlinderstruiken.

 

Ook hier is weer gedacht aan bloei, geur en insecten. Samengevat een bloeirijke tuin vol afwisseling, passend in het landschap en terdege rekening gehouden met vlinders, bijen en andere insecten.

 

Realisatie: 2010/2011

 

 

Bekijk het sprekende tuinvoorbeeld boerderijtuin:

 

Nog niet uitgekeken? Bekijk ook de foto’s van deze tuinen:

 

Nostalgische tuin bij woonboerderij | boerderijtuin met moderne elementen