Vuilboom: bijenmagneet

Bijen hebben baat bij bloemen. Bijvriendelijke bloemen staan dan ook hoog in de ecologische tuin-top-tien. Zo helpen wij de bij een beetje. En, genieten we zelf mee.

Maar, zegt de Belgische Bijenvriend, met bloeiende struiken help je de bij nog veel beter. De Bijenvriend schuift de vuilboom naar voren. Bijen zijn verzot op deze struik die bloeit van mei tot september, de langst bloeiende struik van West-Europa. Als er één struik is die in een natuurlijke tuin niet mag ontbreken, dan is het wel de vuilboom, de ecologische superstruik.

Vuilboom

De vuilboom (voorheen: Rhamnus frangula / nu: Frangula alnus), gaat ook wel als spork door het leven. Hij tooit zich met talrijke kleine bloemetjes. De struik draagt tegelijk bloemen en bessen. Bijen komen er in grote getale op af en halen er stuifmeel en nectar op. Naast bijen trekt de vuilboom vogels en vlinders aan. Daarmee geeft de struik gezellige reuring in de tuin.

bijvriendelijke vuilboom
Als jij een bij was, of een vlinder, zou je dan niet heel graag zo’n struik tegenkomen?

Weinig eisen

De vuilboom is snel tevreden. Eigenlijk doet-ie het overal. Maar plant je hem op een zonnige plek op wat zure en vochtige grond, dan beloont hij je met massa’s bloemetjes, ook in het eerste jaar. De struik groeit door tot 2/5 meter hoogte. Dat snoeien groeien en bloeien doet gaat hier zeker op. Door die eigenschap werd de vuilboom voorheen vaak gebruikt in heggen en houtwallen.

Onbekend maakt bemind

Is het zijn onwelluidende naam, die ertoe leidde dat de vuilboom naar het vergeethoekje verdween? Was-ie niet hip genoeg? Paste-ie niet bij de tegeltrend?

Toegegeven, spectaculair is hij niet, karakter heeft hij des temeer, tenminste als je naar zijn gasten kijkt. In mijn ieniemienie tuintje reserveer ik een plekje voor deze bijen-, vlinder- en vogelvriend. Bij boerderijen, in boomgaarden, parken, industrieparken, tuinen, langs bossen. Overal waar een plekje is, is de vuilboom op zijn plek. En daar is niets vies aan.

Pas in de tuin wel op met kinderen. De besjes zijn giftig, maar pas als je ze in grote hoeveelheden inneemt word je er zo ziek van dat je een dokter nodig hebt.

Zou het niet fantastisch zijn als veel meer mensen vuilbomen gaan planten? Dat onbekend juist bemind maakt? Op de website van de Belgische Bijenvriend lees ik van een sympathieke bijenplantactie met als doel 100.000 vuilbomen te planten. Dat zet vast meer zoden aan de dijk dan de promotionele zakjes bloembollen en -zaden.

Wilg hoog op bijenmenu

De liefde van de bij beperkt zich overigens niet tot de vuilboom. Als vroeg bloeiende boom staat ook de wilg hoog op zijn menu. Wilgen zijn tweehuizig: er zijn vrouwelijke en mannelijke varianten.

De vrouwelijke soort levert nectar, de mannelijke variant nectar én stuifmeel. Hiermee wint de ‘man’ het van de ‘vrouw’, althans bij de bijen. Eenmaal geworteld levert de wilg vele jaren katjes. Een inheemse vriend, die naast bijen eveneens zeer geliefd is bij diverse vogelsoorten en andere insecten.

Bijen hebben baat bij bloemen, wij bij de bijen.

RIA