Zuurgraad: meten is weten

Hoe de natuur zich in jouw tuin ontwikkelt hangt voor een belangrijk deel af van de zuurgraad (pH-waarde) en de samenstelling van de bodem.

 

Grofweg onderscheiden we 3 pH-categorieën:

  • pH tussen 4,5 en 5,5 (zuurminnend)
  • pH tussen 5,5 en 65, (normaal kalkbehoeftig)
  • pH tussen 6,5 en 7,5 (kalkminnend)

De meeste planten gedijen goed op een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Van nature is de aarde praktisch nooit te hoog in pH, dit vanwege de natuurlijke verzuring van de bodem.

De ideale pH-waarde verschilt overigens per bodemsoort. Zware klei vraagt bijvoorbeeld een hogere pH (tussen 6,0 en 7,0) dan lichte zandgrond (tussen 5,5 en 6,5).

 

Wordt het kalk of wordt het turf?

Te zuur (lage pH): 

Grond bekalken met zeewierkalk. Mengen met 25 cm aarde, het beste moment is wanneer je gaat planten. Bestaande borders bekalken in late najaar of vroege voorjaar. Kalkminnende planten hebben deze boost echt nodig.

 

Te basisch (hoge pH): 

Grond verzuren door vermenging met turf of met specifieke oplossingen voor bijvoorbeeld heideplanten en rododendrons. Ook hortensia’s houden van zurige grond. In dit artikel lees je hoe je blauwe hortensia blauw blijft.

 

Grondmonster nemen

Tuincentra bieden sets aan waarmee je met een bodemmonster de pH-waarde kunt meten. Voor een professioneel bodemmonster kun je natuurlijk ook bij ons terecht.